Protez

Siz ve diş hekiminiz en iyi çözümün protez olduğu konusunda anlaşırsanız, diş hekiminiz öncelikle ağız yapınızı inceleyerek çenenizin modelini oluşturacaktır. Diş hekiminiz bu modelden hareketle protez yapma sürecini başlatabilir.
Sabit Protezler
1- Kuron Kaplama
Dolgu ile estetik ve fonksiyonu sağlanamayan dişlerde, diş in küçültülüp doğal şekline uygun görüntü ve sağlamlık kazandırılmasıdır.
2- Köprü
Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu diş lerin küçültülüp üzerine yapılan özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir. Böylelikle  [Protez Çeşitleri] boşluğa gelecek çiğneme basıncını kesilen komşu diş ler paylaşır. İmplant uygulamalar ile komşu diş ler kesilmekten ve aşırı basınç altında kalmaktan kurtulur, hastanın imkanı varsa mutlaka implant yaptırmalıdır.
Sabit protezler, yapımlarında kullanılan malzemeye göre de sınıflandırılabilirler:
- Full metal
- Metal alt yapılı porselen
- Zirkonyum alt yapılı porselen 
- Empress (sıkıştırılmış / güçlendirilmiş porselen)
Hareketli Protezler
Sabit protez yapılamayan kısmi ya da tam diş sizlik vakalarında tercih edilirler.
Bu tarz protezlerin kullanımında hastaların konforunu ve estetiğini arttırmak için değişik uygulamalar kombine edilebilmektedir. Böylece çeşitli protezler ve uygulamalar ortaya çıkmaktadır:
1- Tam Protez (Total / Damak Protez)
Ağızdaki tüm dişler kaybedildiğinde damaklardan destek alınarak yapılan protezlerdir.
Damaklarda bulunan kemik miktarına / şekline ve damakların üstünde bulunan yumuşak dokuların (mukoza) kalınlığına / esnekliğine bağlı olarak kişiden kişiye kullanım performansı değişir.
- İmplant destekli tam protez
Tam protezlerin ağızda sabitlenmesi, kullanım sırasında oynamaması için implant uygulamalardan yararlanılmaktadır. 
- Diş destekli tam protez (Teleskop Uygulama)
Hastanın ağzında ebatları küçük ve kullanılabilir birkaç diş kalmışsa ve estetik amaçlı olarak parsiyel protez çeşitleri tercih edilmiyorsadiş ler total protezlerin altında kalacak şekilde biçimlendirilir.
2- Parsiyel Protez (Kısmi / Bölümlü Protez)
Kısmi diş eksikliğinde köprü gibi sabit protezlerin yapılamadığı durumlarda eksik bölgelerin üzerine yumuşak dokudan destek alacak şekilde oturan ve var olan diş lerden çeşitli yöntemlerle destek alınan protez çeşididir.
- Kancalı protez
En basit bölümlü protez yöntemidir. Dişlerden destek almak için bölümlü protezin gövdesinden uzanan kroşe (kanca) dediğimiz metal aksam kullanılır.
- Asetalli uygulama
Kancalı protezin estetik sıkıntısını bir nebze azaltmak için uygulanan yöntemdir. Temel olarak kancalı protezin aynısıdır, ancak bölümlü protezdeki kanca ve gövde aksamı metalden değil asetal dediğimiz diş renginde olan özel plastik malzemeden yapılır. Sürtünmeden dolayı diş e metal kadar zarar vermez. Kancalar deforme olmaz ancak kırılabilir. Zaman içinde dış etkenlerden dolayı renkte değişim ve koku yapma olasılığı vardır.
- Hassas protez (Hassas Uygulama)
Estetik görüntü sağlamak, bölümlü protezi daha stabil hale getirmek ve diş lerde oluşabilecek hasarların önüne geçebilmek için ortaya çıkmış bir yöntemdir. Bölümlü protezin diş lere tutunmasını sağlamak için hassas tutucu (klips) dediğimiz ara parça kullanılır. Bu yöntemde bölümlü proteze en yakın iki diş e hassas tutucunun erkek kısmı üzerinde olan porselen kaplama yapılır. Bölümlü protezindiş e komşu kısmına hassas tutucunun diş i kısmı yerleştirilir.
İmplant üstü protezler
Bütün diş lerin kaybedildiği ağızlarda bazı hastalar yine de hiç çıkmayan tamamen sabit protezler istemektedir. Bu durumda damaklara belli aralıklarla ve belli sayıda implantlar yerleştirilir. Üzerlerine damak protez yerine köprü benzeri protezler hazırlanır. Bu üst yapı, hastanın implantlarını kolay temizleyebileceği ve sadece diş hekiminin söküp takabileceği şekilde implantlara sabitlenir.